Pàgina inicial
Ingredients:
IngredientsGramsSAPGreixosFórmulaNaOH
TOTAL INGREDIENTS%%
Opcions del lleixiu:
Sobregreixat
Concentració
Tipus àlcali
Resultats:
Sosa
Aigua
Iode
INS
Característiques finals del sabó:
Duresa
Bombolles
Persistència
Neteja
Condicionat
Fórmula:
 
Pes total de la fórmula   a grams
Info:
CALCULADORA DE SAPONIFICACIÓ - ELABORACIÓ DE SABONS

AJUDA (Pots comentar o llegir comentaris aquí)

La calculadora és un instrument útil a l'hora de fer sabó. No solament ens indica la quantitat de sosa que hem d'utlitzar per una determinada combinació de greixos si no que, ademés, pot predir el resultat de la barreja.

Primer els conceptes:

L'índex de saponificació SAP ens indica la quantitat, en grams, de KOH (Hidròxid potàssic) per saponificar un gram d'aquest greix. Nosaltres acostumem a utilitzar NaOH (Hidròxid sòdic) per sabons durs, és per això que el valor que necessitem és el resultat de dividir el valor de KOH per 1,4025. Aquesta diferència es deu al pes molecular de les diferents bases alcalines. En aquesta versió existeix la possibilitat d'escollir entre àlcalis, es pot seleccionar KOH (HIdròxid potàssic) per sabons líquids. Podeu fer doble clic sobre el signe d'interrogació a la dreta de l'ingredient i obtindreu els seus valors i composició a la finestra inferior.

En resum: 1,4025 g KOH equivalen a 1 g NaOH

L'índex de iode és la mesura d'insaturació d'un greix. Aquest valor ens permet predir la possibilitat d'enraciment del sabó. Un sabó amb un alt índex de iode es fa malbé abans que un amb un índex baix.

El valor INS determina la compatibilitat d'aquest greix amb el sabó. Es mesura en funció del valor de SAP i el de iode. El cas és que una pastilla de sabó amb qualitats físiques i de duresa adients deu estar al voltant dels 160, segons el Dr. Bob. Jo crec que NO és un valor molt determinant del resultat final.

Si un greix té un d'aquest valors molt per sota o per sobre del dessitjat caldria combinar-lo amb un altre que tingui valors oposats per obtenir una mitjana correcte. Aquesta és la gràcia d'aquest assumpte.

Vull diferenciar aquestes dues parts:

La primera és un càlcul matemàtic simple, regla de tres. Quan posem la quantitat en grams, a la columna de pes (Grams), i canviem de cel·la, automàticament es calcula el percentatge que aquest greix representa a la composició total de greixos i el percentatge que l'ingredient suposa al total de la fórmula. També es calcula la quantitat d'àlcali per a la saponificació total d'aquest greix. A la columna de Grams i a la fila Total ingredients apareix la suma de tots els pesos i percentatges, tant dels greixos com de la sosa.

Sota, seleccionem el nivell de sobreengrassat del sabó. Per obtenir major hidratació, hem de posar excès de greix. Els sabons se solen sobreengrassar entre un 5% i un 10% (això depèn de cadascú).

Al costat, seleccionem el nivell de concentració del lleixiu. Els greixos es poden diferenciar en durs i tous. Es pot dir que tots els olis líquids són tous i, els sòlids i mantegues són tous. Però això no depèn del punt de fusió. Als països càlids l'oli de coco és líquid, aquí, a Sevilla, a la primavera comença a ser-ho. No, depèn de la longitud de les cadenes d'àcids grassos que els componen i de la quantitat d'insaponificables. També es podríen considerar durs els que tenen més quantitat de lauric, esteàric o palmític i, tous els que tenen més quantitat de linoleic, oleic o linolenic. Del primer grup seria l'oli de coco, de palma, les mantegues, l'estearina, etc. Del segon grup l'oli d'oliva, el d'ametlles, girasol, blat de moro, alvocat, etc.

Total, que la concentració varia en funció de la duresa de la barreja. Si la barreja de greixos té un valor alt, la concentració ha de ser menor i, per tant, la quantitat d'aigua serà més gran, i viceversa.

En resum:

Coco -> molt dur -> molta aigua -> baixa concentració
Oliva ->molt tou -> poca aigua ->alta concentració

Si la barreja és equilibrada (una duresa 50), el valor ideal és el 28%.

A l'escollir la concentració, automàticamente es calcula la quantitat d'aigua on dissoldrem la sosa.

Fins aquí tenim suficient per a fer sabó.

Ademés, aquesta calculadora prediu el resultat de la barreja.

El Iode, com he dit abans, és com la data de caducitat. Podem establir un límit al 70. Això no significa necessàriament que s'espatllarà abans el sabó, però sí en molts casos. En llocs on fa molta calor i humitat, el valor no ha de superar 60. Hem d'intentar evitar l'abús del linolènic per ser el més corruptible. També es poden utilitzar antioxidants per allargar la vida del sabó. Recomanable, en aquests casos, la vitamina E.

El valor ideal dels següents paràmetres és 50. Els marges establerts són entre 40 i 60. Un valor por sota de 40 serà massa baix i per sobre de 60 massa alt.

La es calcula, sobretot, pels àcids làuric, mirístic, palmític i esteàric. En proporció menor l'oleic i el ricinoleic. És a dir, els greixos que contenen aquests àcids grassos són els que fan que el sabó sigui més dur.

La quantitat de bombolles la proporcionen principalment els àcids làuric, mirístic, linolèic i ricinolèic. En menor proporció l'oleic.

La persistència de la bromera es calcula sobretot amb els àcids palmític i esteàric. Determina la duració de la bromera i la seva consistència cremosa.

La neteja la proporcionen també els àcids làuric, mirístic i ricinolèic. Un sabó que netegi massa pot ser desagradable per la pell (però potser per altres coses va bé).

El condicionat és la capacitat que té el sabó de suavitzar i nutrir la pell o el cabell. La proporcionen principalment els àcids linolèic, oleic, ricinolèic i linolènic. En menor proporcióo el palmític.

Els valors ideals són el resultat de l'experimentació. Això significa que potser (segur!) es puguin optimitzar.

Sabent això, si ens apareix una alarma en un d'aquests valors, indicant-lo en vermell, podem equilibrar la recepta amb un altre greix o proporció.

Si, per exemple, volem treballar amb percentatges en comptes de pesos podem fer-ho de la següent manera. Suposem 20% coco, 20% de mantega i 60% oliva. Doncs, escrivim als corresponents pesos aquestes quantitats (o 2, 2, 6) i cliquem a reescalar greixos amb la quantitat total de greixos en grams. Els percentatges es convertiran en pesos. També es pot escalar en funció del pes total de la fórmula.

També podem desar una fórmula amb desar i recuperar-la després amb recuperar. Seleccionant-la abans al quadre desplegable.

El mòdul Importar/Exportar serveix per exportar la recepta en forma de cadena per poder-la enmagatzemar en un arxiu de text. Així, també, es poden compartir còmodament les fórmules en un missatge en un fòrum. Per utilitzar-ho, un cop dissenyada la fórmula, cliquem exportar i a la finestra inferior s'imprimeix la cadena que representa la fórmula. Així la podem copiar i enganxar on vulguem. Per recuperar la fórmula hem de fer el següent: cliquem la tecla esborrar, s'esborrarà la fórmula i la finestra inferior. Enganxem a la finestra inferior la cadena que abans havíem salvat i cliquem al botó d'importar. Com per art de màgia la fórmula es restaurarà a la pantalla.

Si volem inicialitzar la taula a zero, cliquem a esborrar taula.

La finestra inferior serveix, ademés, per obtenir informació sobre els ingredients o la fórmula.

Aquesta versió em sembla més fidel a l'anterior. Continuarem provant-la.

Gràcies a tots els que han participat a les traduccions a altres idiomes de la calculadora.

Tornar dalt

Llicència de Creative Commons
calculadora de mendrulandia de https://calc.mendrulandia.es està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a https://www.mendrulandia.es
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a https://www.mendrulandia.es/?c=1.